Швеция не финансира и не въоръжава терористични организации. Това заяви министър-председателят Магдалена Андершон в отговор на турските обвинения, че страната е "развъдник на терористични организации".

Турция се противопоставя на кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, като ги обвинява, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и последователи на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на опита за преврат през 2016 г.

"Разбира се, че не изпращаме пари или оръжия на терористични организации", заяви Андершон на пресконференция в Стокхолм.

Ердоган: "Да" за Швеция и Финландия в НАТО, ако спрат подкрепата си за тероризма

Ердоган: "Да" за Швеция и Финландия в НАТО, ако спрат подкрепата си за тероризма

Турция вече обяви, че на този етап не подкрепя членство в Алианса

Представители на Швеция и Финландия се срещат днес с турски официални лица, за да обсъдят кандидатурите на двете скандинавски страни за членство в НАТО. Те имат нуждата от подкрепата на всички 30 страни членки на НАТО, но досега Турция се противопоставя на предложенията им. Самият президент Ердоган миналата седмица заяви дори, че такава делегация е излишна.

Ердоган иска от Швеция и Финландия да осъдят публично не само Кюрдската работническа партия (ПКК), но и нейните подразделения, преди на тези страни да бъде разрешено да се присъединят към НАТО.

ПКК е призната за терористична организация от Обединеното кралство, САЩ и Европейския съюз. Въпреки това повечето членове на НАТО подкрепят и дори въоръжават сирийското разклонение на организацията - кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" в борбата срещу "Ислямска държава".

Турското правителство настоява, че Швеция и Финландия също трябва да положат повече усилия за ограничаване на дейността на поддръжници на Кюрдската работническа партия, които според турските власти са твърде активни в техните страни.

На 18 май Финландия и Швеция официално и заедно подадоха заявленията си за Алианса. Повечето страни-членки на Алианса приветстват решението на двете държави и дават положителен знак за гласуването си. Нагласите и в двете страни, както сред политическите партии, така и сред населението, рязко се промениха в ползва на членството във военния съюз след нападението на Русия над Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че различията в позициите между държавите членки могат да бъдат преодолени. 

Шойгу разкри контрамерките на Русия срещу разширяването на НАТО

Шойгу разкри контрамерките на Русия срещу разширяването на НАТО

Москва се похвали с по-добра подготовка на военните си части в Западния военен окръг