Руският министър на отбраната Сергей Шойгу разкри колко нови военни бази ще бъдат сформирани в Западния военен окръг в отговор на натрупването на сили на НАТО близо до границите на Русия, съобщава ТАСС.

Дванадесет военни формирования и подразделения ще бъдат сформирани в Западния военен окръг до края на годината, посочи той, като отбелязвайки, че напрежението продължава да нараства в зоната на отговорност на Западния военен окръг, което се дължи и на евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО.

По думи на Шайгу тези контрамерки ще бъдат синхронизирани с доставката на модерно въоръжение и военна техника на войските. Тази година възнамеряваме да се снабдим с над 2000 единици такова оборудване, посочи той.

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Според него обаче двете страни не представлявали заплаха за Русия

Началникът на руската отбрана отбеляза, че проверките въз основа на резултатите от зимния тренировъчен период показват качествено повишаване на нивото на подготовка на формированията в окръга с 25% спрямо предходната година.

Той посочи и че интензивността на задачите по бойна подготовка, изпълнявани от корабите на Балтийския флот, се е увеличила с 42%. По негови думи са били изпълнени над 300 бойни учения с използване на различни видове въоръжение.

От началото на годината авиацията на Западния военен окръг пък се е увеличила с 4%.

Швеция и Финландия засилиха интереса си към присъединяване към военния съюз, след като Русия нападна Украйна в края на февруари. Двете страни виждат в НАТО гаранция за националната си сигурност.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва