Руският президент Владимир Путин предупреди за бъдеща реакция на Москва на разширяването на военната инфраструктура на НАТО във Финландия и Швеция, предава ТАСС.

"Разширяването на военната инфраструктура на тази територия (Финландия и Швеция - бел. ТАСС) със сигурност ще предизвика нашия отговор", каза в понеделник Путин на срещата на върха на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) в Москва.

"Каква ще бъде тя, ще разгледаме въз основа на заплахите, които ще ни бъдат създадени", каза Путин.

В същото време той добави, че разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка заплаха за Руската федерация, тъй като Москва няма проблеми с тези страни. Що се отнася до разширяването (на НАТО), включително чрез нови членове на алианса - Финландия, Швеция, Русия няма проблеми с тези държави", каза руският държавен глава. Следователно в този смисъл експанзията за сметка на тези страни не представлява пряка заплаха за Русия", каза Путин.

"Разширяването на НАТО е изкуствено," смята руският лидер. "Алиансът надхвърля географската си цел и се опитва да влияе не по най-добрия начин на други региони," добави Путин.

Русия: Присъединяването на Швеция и Финландия е грешка с дългосрочни последствия

Русия: Присъединяването на Швеция и Финландия е грешка с дългосрочни последствия

Не трябва да си правят илюзии, че Русия просто ще се примири с тяхното решение

Отговаряйки на въпрос за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано отбеляза, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да засили архитектурата на сигурността в Европа. Според него Москва внимателно следи този въпрос. "Има основание за много задълбочен анализ на възможните последици. Ние не мислим, или по-скоро не сме убедени, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО по някакъв начин ще засили и подобри архитектурата на сигурността на нашия континент", каза Песков.

"Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който ни тревожи и ние ще следим много внимателно какви ще бъдат последствията от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на практика по отношение на нашата сигурност, която трябва да бъде гарантирана в абсолютно безусловен начин", подчерта той. 

Песков отбеляза, че Москва "внимателно регистрира" изявленията на шведските власти, че тази страна не възнамерява да допуска чужди военни бази и оръжейни системи на своя територия, ако се присъедини към Алианса. "Наблюдаваме много внимателно и, разбира се, анализираме ситуацията във връзка с перспективите за гарантиране на сигурността на страната ни", добави той.

Припомняме, че двете страни засилиха интереса си към присъединяване към военния съюз, след като Русия нападна Украйна в края на февруари. Швеция и Финландия виждат в НАТО гаранция за националната си сигурност. Финландия вече официално обяви кандидатурата си за членство в Алианса. Очаква се в най-кратко време същото да направи и Швеция.

Управляваща партия в Швеция подкрепи членството в НАТО

Управляваща партия в Швеция подкрепи членството в НАТО

Страната няма да приеме ядрено оръжие