Президентът на Финландия Саули Нийнистьо официално потвърди, че страната му ще кандидатства за членство в НАТО - историческа промяна в държавната политика, предизвикана от руската инвазия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва, след като в четвъртък Нийнистьо и премиерът Санна Марин заявиха, че и двамата подкрепят членството в Алианса, давайки зелена светлина на страната да кандидатства.

Днес ние - президентът и правителствената комисия по външна политика, заедно решихме, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО, заяви Нийнистьо пред репортери в президентския дворец в Хелзинки.

Вчера той се обади на руския президент Владимир Путин, за да го уведоми за плановете на Финландия да се присъедини към Алианса. От своя страна Путин го предупреди, че подобен ход ще навреди на руско-финландските отношения.

Финландският президент лично уведоми Путин защо страната му иска членство в НАТО

Финландският президент лично уведоми Путин защо страната му иска членство в НАТО

Телефонен разговор между двамата президенти е бил иницииран от Финландия

"Нито аз, нито Финландия не се промъкваме, изчезвайки тихо зад ъгъла. По-добре е да кажа направо това, което вече е казано, също и на заинтересованата страна и това е, което исках да направя", коментира Нийнистьо телефонния си разговор с руския президент.

По-рано днес Турция обясни, че не иска Швеция и Финландия в НАТО заради "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която двете страни оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция.

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Байдън: Вратите на НАТО са отворени за Финландия и Швеция

Байдън: Вратите на НАТО са отворени за Финландия и Швеция

След като Турция се обяви против

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на изненадващата турска съпротива срещу членството.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Германия готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

Германия готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

Берлин предприема стъпки по процедурата за бърза ратификация