Президентът Саули Ниинистьо е заявил пред Владимир Путин, че Финландия ще се стреми към членство в НАТО, а решението е повлияно както от войната на Русия в Украйна, така и от позицията на Москва за неразширяване на НАТО.

Телефонен разговор между двамата президенти е бил иницииран от Финландия, се казва в съобщение за медиите, публикувано от канцеларията на финландския държавен глава.

Нийнистьо е подчертал, че с присъединяването си към НАТО Финландия укрепва сигурността си, но същевременно не се отказва от ангажиментите си с други държави.

Русия обеща отговор при ядрени сили на НАТО до границата ѝ

Русия обеща отговор при ядрени сили на НАТО до границата ѝ

Москва не вижда реална причина за членство на Финландия и Швеция в Алианса

В бъдеще Финландия иска да решава практическите въпроси, произтичащи от съседството ѝ с Русия, по коректен и професионален начин, се казва в официалното съобщение за медиите.

Финландският президент е изразил отново загрижеността си за човешките страдания, причинени от руската война в Украйна, и е предал на Путин послание от украинския президент Владимир Зеленски за необходимостта от евакуация на цивилни граждани.

Байдън: Вратите на НАТО са отворени за Финландия и Швеция

Байдън: Вратите на НАТО са отворени за Финландия и Швеция

След като Турция се обяви против

В доклада на пресслужбата на Кремъл за телефонния разговор се отбелязва, че отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би бил грешка. Не се посочва и по чия инициатива е проведен разговора, но се цитират думите на Путин, че "отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил грешка, тъй като няма заплахи за сигурността на Финландия".

Руският държавен глава е предупредил и че решението на Финландия да се присъедини към НАТО "може да има отрицателно въздействие върху руско-финландските отношения".

Според руския президент процесът на преговори между руски и украински представители е бил "фактически преустановен от Киев".