Турция разкритикува "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която бъдещите нови членове на НАТО Швеция и Финландия оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК, съобщава "Ройтерс".

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция.

"Проблемът е, че тези две държави открито подкрепят и се ангажират с ПКК и ОЗН (кюрдските Отреди за защита на населението в Сирия - бел. ред.). Това са терористични организации, които всеки ден атакуват нашите войски", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу преди среща с колегите си от НАТО в Берлин.

Затова е неприемливо и възмутително, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация, подчерта той и допълни, че това са въпроси, по които Анкара трябва да говори със своите съюзници от НАТО, както и с Швеция и Финландия.

Финландският президент лично уведоми Путин защо страната му иска членство в НАТО

Финландският президент лично уведоми Путин защо страната му иска членство в НАТО

Телефонен разговор между двамата президенти е бил иницииран от Финландия

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на изненадващата турска съпротива срещу членството.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни кандидатстват за членство