Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако решат да поискат членство във военния алианс. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат горещо приветствани и очаквам процесът да върви бързо, отбеляза той в Брюксел, добавяйки, че планира да разговаря с финландския президент по-късно през деня.

Столтенберг посочи, че е сигурен, че могат да се постигнат договорености за междинния период между молбите на двете скандинавски държави и официалната ратификация в парламентите на всички 30 страни членки на НАТО.

Уверен съм, че има начини за преодоляване на този междинен период по начин, който е достатъчно добър и работи както за Финландия, така и за Швеция, изтъкна той.

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Очаква се това да стане в средата на месец май

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, вече предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

В началото на април стана ясно, че правителствата на Финландия и Швеция са заявили желание да се присъединят към НАТО още през лятото поради заплашителното впечатление, което оставя в двете държави руската военна инвазия в Украйна.

Швеция обяви, че ще кандидатства за присъединяване към Алианса през юни. Впоследствие стана ясно, че двете страни се готвят да обявят едновременно през май, че искат да се присъединят към НАТО.

Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва