Финландия и Швеция са готови да се присъединят към НАТО още през лятото на тази година. Това съобщава британският в. "Таймс", позовавайки се на официални лица.

Източници от Съединените щати отбелязват, че и за двете скандинавски страни членството в Алианса е било "тема на разговори и множество сесии" по време на разговорите между външните министри на страните членки на НАТО миналата седмица, като в тях са участвали и представители на двете държави.

Според официални лица изразената от Стокхолм и Хелзинки готовност за членство във военния съюз е доказателство, че Русия е допуснала "огромна стратегическа грешка", посочва "Ройтерс".

Русия предупреди Финландия и Швеция за евентуално членство в НАТО

Русия предупреди Финландия и Швеция за евентуално членство в НАТО

Русия ще трябва да балансира ситуацията със свои собствени мерки. За това предупреди в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединяване към НАТО през юни, а след това кандидатура да подаде и Швеция.

Същевременно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, Русия ще трябва да балансира ситуацията със свои собствени мерки.

Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО, ако искат да се присъединят

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО, ако искат да се присъединят

Финландия знае, че "Русия е готова да поеме по-големи рискове"