Москва предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към военния алианс, тогава Русия ще трябва да укрепи отбраната си и повече няма да може да се говори за безядрен статут на Балтийския регион, съобщава "Ройтерс".

Повече и дума не може да става за безядрена Прибалтика - балансът ще трябва да бъде възстановен, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, намеквайки, че страната му може да премести ядрени мощности в своите северозападни територии.

До днес Русия не е предприемала такива мерки и не възнамеряваше да го прави, посочи той.

Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, дължината на сухопътните граници с Алианса ще се увеличи повече от двойно и, разбира се, тези граници трябва да бъдат укрепени, отбеляза Медведев.

Финландия и Швеция готови да влязат в НАТО още през лятото

Финландия и Швеция готови да влязат в НАТО още през лятото

Според двете страни Русия е допуснала "огромна стратегическа грешка"

Коментарът на Медведев идва, след като по-рано тази седмица стана ясно, че правителствата на Финландия и Швеция са заявили желание да се присъединят към НАТО още през лятото поради заплашителното впечатление, което оставя в двете държави руската военна инвазия в Украйна.

Очаква се Финландия да вземе решение по въпроса "до седмици", докато Швеция обяви, че ще кандидатства за присъединяване към Алианса през юни.

Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

Русия предупреди Финландия и Швеция за евентуално членство в НАТО

Русия предупреди Финландия и Швеция за евентуално членство в НАТО

Русия ще трябва да балансира ситуацията със свои собствени мерки. За това предупреди в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков