Не е необичайно членовете на НАТО да имат различни мнения. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, визирайки нежеланието на Турция да приеме кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса, съобщава "Ройтерс".

"Не е необичайно в НАТО да имаме различни мнения по важни решения. Имаме много опит в НАТО, когато има различия в мненията, да седнем и да намерим решение", отбеляза той по време на посещение в Копенхаген.

"Ние сме в тесен контакт с Финландия, Швеция и Турция. Занимаваме се с опасенията, изразени от Турция ", добави той.

Ердоган: Шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват до Турция

Ердоган: Шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват до Турция

Турция не гледа положително на молбите им за членство в НАТО

Вчера Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО - решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна. Те обаче се сблъскаха с възражения от страна на Анкара срещу процеса на присъединяване, който първоначално се очакваше да бъде сравнително бърз.

Турция, която е член на НАТО от 1952 г., изрази неочаквана опозиция срещу членството на Финландия и Швеция, обвинявайки двете скандинавски страни заради "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която те оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Вчера италианският премиер също заяви, че страната му силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО и е готова да ускори всички вътрешни процедури за присъединяването на двете страни към Алианса възможно най-скоро.

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

НАТО е алианс за сигурност и не можем да приемем терористите да бъдат в него, категоричен е Ердоган