Италия силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО и е готова да ускори всички вътрешни процедури за присъединяването на двете страни към Алианса възможно най-скоро. Това заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

Молбата за членство в НАТО е ясен отговор на руската инвазия в Украйна и заплахата, която тя представлява за мира в Европа, за нашата колективна сигурност, подчерта той след среща с финландския премиер Санна Марин в Рим.

По-рано днес Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО - решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна.

Очакванията са процесът за придобиване на членство да отнеме само няколко седмици въпреки заявените възражения от страна на Турция.

Турция иска сигурност в НАТО и няма да каже "да" на Швеция и Финландия

Турция иска сигурност в НАТО и няма да каже "да" на Швеция и Финландия

Не трябвало да очакват Анкара да одобри кандидатурите им, без да ѝ върнат "терористи"

Марин посочи, че бързата ратификация на членството ще бъде "най-добрата гаранция за сигурност за Финландия и Швеция на този етап".

След официално подадените заявления, скандинавските страни и техните поддръжници са изправени пред месеци на несигурност, през които всяко възражение срещу техните кандидатури трябва да бъде преодоляно и всички 30 членове на НАТО да одобрят разширяването.

Италия обеща да подкрепи Финландия в периода, необходим, за да стане пълноправен член на Алианса.

"Като много други страни от НАТО и ЕС ние ще участваме в подпомагането на гарантирането на сигурността на Финландия в преходния период, какво означава това, ще видим на място", заяви Драги, добавяйки, че Европа трябва да изгради отбранителна система, допълваща тази на НАТО.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Белият дом е уверен, че в НАТО ще има консенсус за Швеция и Финландия

Белият дом е уверен, че в НАТО ще има консенсус за Швеция и Финландия

Има голяма подкрепа за присъединяването, има и разговори с Турция