Администрацията на Байдън е уверена, че НАТО може да постигне консенсус относно кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към организацията, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер във вторник на фона на отказа от Турция, съобщава "Ройтерс".

Забележките, направени пред репортери на борда на Air Force One, повториха подобни изявления на държавния секретар Антъни Блинкън.

"Уверени сме... ще има консенсус по отношение на Турция и кандидатурата на Швеция и Финландия", каза Жан-Пиер. "Знаем, че има голяма подкрепа за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО", каза тя, добавяйки, че е имало "разговори".

Шведският премиер Магдалена Андерсон коментира по-рано, че страната официално кандидатства за членство в НАТО, но процесът на присъединяване, както и този на Финландия, удариха на камък, когато президентът на Турция, която е член на НАТО, каза, че няма да одобри нито една от двете.

На пресконференция турският президент Тайип Ердоган каза, че Швеция и Финландия не трябва да си правят труда да изпращат делегации в Анкара, за да убедят Турция да подкрепи техните кандидатури, позовавайки се на отношението си към терористичните организации.

Швеция и Финландия, които поискаха членство след нахлуването на Русия в Украйна, се нуждаят от всяка от 30-те членки на НАТО, за да бъде одобрена кандидатурата им. Очакваше се процесът на ратификация да отнеме до една година, въпреки че възраженията на Турция поставиха това под съмнение.

Блинкън коментира по-рано, че е разговарял с турския си колега относно опасенията на Анкара за влизането на Швеция и Финландия в НАТО и че след среща на външните министри е убеден, че може да бъде постигнат консенсус.

Ердоган: Шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват до Турция

Ердоган: Шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват до Турция

Турция не гледа положително на молбите им за членство в НАТО