Във вторник Швеция подписа официално искане за присъединяване към НАТО, ден след като страната обяви, че ще се стреми към членство в 30-членния военен съюз, информира Асошиейтед прес. В съседна Финландия се очаква депутатите по-късно през деня да одобрят официално решението на финландските лидери също да се присъединят.

Ходовете на двете скандинавски страни, слагащи край на над 200-годишното военно необвързаност на Швеция и на Финландия след Втората световна война, предизвикаха гнева на Кремъл.

Докато повечето членки на НАТО се стремят да приветстват двете страни възможно най-бързо, Турция потенциално усложни присъединяването им, като заяви, че не може да им позволи да станат членове поради предполагаемото им бездействие срещу прогонените кюрдски екстремисти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че пътят на двете скандинавски страни към НАТО ще бъде всичко друго, но не и гладък. Всичките 30 настоящи страни от НАТО трябва да се съгласят да отворят вратата за нови членове. Той обвини двете скандинавски страни, че отказват да екстрадират "терористи", издирвани от страната му.

Президентът на Финландия дава зелена светлина за влизане в НАТО

Президентът на Финландия дава зелена светлина за влизане в НАТО

Финландия засили сътрудничеството с алианса, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

В Стокхолм шведският външен министър Ан Линде подписа официалното искане за присъединяване към Алианса, което според нея ще бъде изпратено до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"Изглежда, че сме взели решение, което е най-доброто за Швеция", каза тя, докато подписва документа.

Финландският президент Саули Ниинисто пристигна на официално посещение в Швеция и беше посрещнат от шведския крал Карл XVI Густав и кралица Силвия, които го поканиха. Планирано е Ниинисто да се обърне към шведския парламент в реч, която се очаква да се съсредоточи върху НАТО, и да се срещне с премиера Магдалена Андерсон.

В Twitter Ниинисто написа "времето е отлично, силен и стабилен северен регион е нашата обща кауза".

Шведското правителство реши да кандидатства за членство в НАТО

Шведското правителство реши да кандидатства за членство в НАТО

Това преначертава геополитическата карта на Северна Европа