Правителството на малцинството на социалдемократите в Швеция взе официалното решение да кандидатства за членство в НАТО, следвайки стъпките на съседката си Финландия в ход, който ще преначертае геополитическата карта на Северна Европа, предава Ройтерс.

"В шведския парламент има голямо мнозинство за присъединяване към НАТО", каза премиерът Магдалена Андершон след дебат относно политиката за сигурност в парламента. "Най-доброто нещо за Швеция и шведското население е да се присъединим към НАТО."

Нахлуването на Русия в Украйна подчерта уязвимостта на Швеция и Финландия въпреки тясното им сътрудничество с НАТО през последните години.

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Според него обаче двете страни не представлявали заплаха за Русия

Швеция избягва военни съюзи повече от 200 години, докато Финландия прие неутралитет, след като беше победена от Съветския съюз през Втората световна война, припомня американската агенция.

Членството в НАТО досега изобщо не беше обмисляно сериозно в Стокхолм и Хелзинки, докато руските сили не нападнаха Украйна на 24 февруари. На практика за една нощ разговорът в двете столици се измести от "Защо да се присъединим?" до "Колко време отнема (присъединяването)?"

Наред с твърдата украинска съпротива и широкообхватните западни санкции, това е един от най-значимите начини, по които инвазията изглежда сработи срещу руския президент Владимир Путин - ако Финландия и Швеция се присъединят към Алианса, Русия ще се окаже напълно заобиколена от страните от НАТО в Балтийско море и Арктика.

Нито Финландия, нито Швеция планират референдум, опасявайки се, че той може да стане основна цел на руска намеса.

Швеция и Финландия потърсиха — и получиха — гаранции за подкрепа от САЩ и други членове на НАТО в периода на кандидатстване, ако поискат членство.

И двете страни смятат, че биха били уязвими междувременно, преди да бъдат обхванати от гаранциите за сигурност на Алианса "един за всички, всички за един".

Кремъл предупреди за "военни и политически последици", ако двете страни решат да се присъединят към НАТО.

Дмитрий Медведев, бившият руски президент, който е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, заяви миналия месец, че това ще принуди Москва да засили военното си присъствие в Балтийския регион.

Анализаторите обаче казват, че военни действия срещу скандинавските страни изглеждат малко вероятни, като се има предвид ситуацията, в която са "затънали" руските сили в Украйна.

Много от руските войски, които по принцип са разположени близо до 1300-километровата граница с Финландия, са изпратени в Украйна и са претърпели "значителни загуби" там, каза финландският дипломат Хели Хаутала.

Тя добави, че потенциалните руски контрамерки могат да включват преместване на оръжейни системи по-близо до Финландия, кампании за дезинформация, кибератаки, икономически контрамерки и насочване на мигрантски потоци към руско-финландската граница, подобно на това, което се случи на границата на Полша с Беларус миналата година.

Четири жени срещу Путин

Четири жени срещу Путин

Силните жени от Севера намират ясни думи срещу Путин и дават ясна заявка, че не възнамеряват да се огънат пред агресията на Русия

Има признаци, че Русия вече е насочила фокуса си върху Швеция и Финландия, като през последните седмици бяха съобщени няколко нарушения на въздушното пространство от руски военни самолети и кампания в Москва с плакати, изобразяващи известни шведи като симпатизанти на нацистите. Путин използва подобна тактика срещу лидерите на Украйна, преди да започне своята "специална военна операция".

След като бяха твърдо против членството в продължение на десетилетия, общественото мнение и в двете страни се промени бързо тази година. Анкети показват, че повече от 70% от финландците и около 50% от шведите вече подкрепят присъединяването.

Швеция изпраща дипломати в Турция да я убеждава за членството си в НАТО

Швеция изпраща дипломати в Турция да я убеждава за членството си в НАТО

Днес шведският парламент ще вземе официално решение за кандидатстване

Турция засега се обявява против членството на двете скандинавски страни в НАТО, като ги обвинява, че са предоставили убежище на "кюрдски терористи" и привърженици на турския проповедник Фетулах Гюлен, когото Турция обвинява в организиране на опита за преврат през 2016 година.  Днес стана ясно, че двете страни не са дали одобрение за репатрирането на 33 души, искани от Турция за предполагаеми връзки с групировки, считани от Анкара за терористични