Правителството на Швеция не планира да провежда референдум, ако неговият парламент реши да продължи с молба към членството в НАТО. Това заяви в петък премиерът Магдалена Андершон, цитирана от "Ройтерс".

Тя отсече, че референдумът е "лоша идея".

"Не мисля, че това е въпрос, който е подходящ за референдум, каза тя пред репортери. Има много информация за националната сигурност, която е поверителна, важни въпроси, които не могат да бъдат обсъждани."

Шведският парламент преразглежда политиката за сигурност с доклад, който се очаква в средата на май. Отделно, собствената партия на Андершон, социалдемократите, обмисля дали да оттегли възраженията си срещу членството в НАТО. 

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни кандидатстват за членство

С мнозинството в парламента, което подкрепя членството, управляващите социалдемократи се разглеждат като най-голямата пречка пред Швеция да кандидатства за присъединяване към алианса от 30 държави.

Лидерът на Умерените, най-голямата опозиционна партия, също отхвърли призивите за референдум по въпроса.

Самата Андершон обяви на 13 април, че възнамерява да подаде заявлението на срещата на Алианса в Мадрид на 30 юни. Преди това управляващата партия на Андершон ще проведе решаваща среща по въпроса на 24 май.

В Швеция ще се проведат парламентарни избори през септември.

Проучване на общественото мнение на Demoskop, публикувано на 20 април във всекидневника Aftonbladet, показа, че 57% от шведите подкрепят присъединяването към НАТО, спрямо 51% през март.

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Очаква се това да стане в средата на месец май

Припомняме, че по-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако решат да поискат членство във военния алианс.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, вече предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

В началото на април стана ясно, че правителствата на Финландия и Швеция са заявили желание да се присъединят към НАТО още през лятото поради заплашителното впечатление, което оставя в двете държави руската военна инвазия в Украйна.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва