НАТО ще увеличи присъствието си около границите на Швеция и в Балтийско море, докато се обработва потенциална молба за присъединяване към алианса, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред шведската обществена телевизия SVT, съобщава "Ройтерс".

Швеция и съседна Финландия останаха извън алианса, но анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и нейното нахлуване в Украйна накараха страните да преосмислят политиките си за сигурност, като членството в НАТО изглежда все по-вероятно.

И двете страни търсят гаранции за военна защита по време на процес на кандидатстване, който може да отнеме до една година, за да бъде одобрен от всички членове на НАТО.

Великобритания ще подкрепи Финландия и Швеция в случай на нападение

Великобритания ще подкрепи Финландия и Швеция в случай на нападение

Уолъс: Значителна част от британското население така или иначе произлиза от викингите

"Убеден съм, че ще намерим решения за нуждите на сигурността, които Швеция ще има в един преходен период", каза Столтенберг пред SVT.

"От потенциалния момент, в който Швеция кандидатства и НАТО казва, че искат Швеция да се присъедини, има много силно задължение от НАТО да може да гарантира сигурността на Швеция", каза Столтенберг и добави, че това ще включва засилено присъствие около Швеция и в Балтийско море.

Захарова: Финландия и Швеция в НАТО, ще са пространство на конфронтация с Русия

Захарова: Финландия и Швеция в НАТО, ще са пространство на конфронтация с Русия

Тя съветва Киев да признае териториалните реалности, които са се развили в Украйна

Москва предупреди Швеция и Финландия за "сериозни последици" и че може да разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининград, ако Швеция и Финландия станат членове на НАТО.

В сряда министърът на външните работи на Швеция Ан Линде каза, че САЩ са дали на Швеция "уверения за сигурност" за периода на кандидатстване, но "не конкретни гаранции за сигурност".

Очаква се Швеция и Финландия да вземат решение дали да кандидатстват за присъединяване към НАТО този месец.

Русия учебно разигра стрелба с ядрени ракети в Калининград

Русия учебно разигра стрелба с ядрени ракети в Калининград

Отработени са идействия в условия на радиационно и химическо замърсяване