Финландия и Швеция, ако се присъединят към НАТО, ще се превърнат в пространство за конфронтация между алианса и Русия. Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю, публикувано в сряда за испанския вестник ABC, съобщава ТАСС.

"Ако Финландия и Швеция се присъединят към алианса, те ще се превърнат в пространство на конфронтация между Северноатлантическия блок и Русия, с всички произтичащи от това последици, включително за нашите изпитани във времето добросъседски отношения. Това ли е, към което народите на Швеция и Финландия се стремят?", коментира тя.

"Редовно и от доста време предупреждаваме съседите си от Северна Европа, че тяхното участие в орбитата на НАТО заплашва да дисбалансира европейската система за сигурност. Това не е "тема от последните седмици", допълва Захарова.

Великобритания ще подкрепи Финландия и Швеция в случай на нападение

Великобритания ще подкрепи Финландия и Швеция в случай на нападение

Уолъс: Значителна част от британското население така или иначе произлиза от викингите

Украинската страна и други държави трябва да признаят вече установените териториални реалности в Украйна, коментира още Захарова.

Отговаряйки на въпроса дали Москва смята, че териториалните изисквания, наложени на Украйна, усложняват споразуменията, тя подчертава, че "вече установените териториални реалности... възникнаха заради политиката на самите власти в Киев... Крим се върна на Русия, ДНР и ЛХП станаха независими държави. Трябва да уважаваме легитимния и съзнателен избор на народите и правото на нациите на самоопределение, залегнали в Устава на ООН".

Според Захарова действията на Русия в Украйна са законни, за разлика от "геноцида, организиран от Киев в Донбас". "Руските действия в Чечения, Южна Осетия и сега в Украйна са абсолютно законни, докато действията на киевските власти, които организираха геноцида на Донбас и унищожаването на всичко руско в собствената си страна, са нелегитимни, противоконституционни и неморални".

Сирени за ракетно нападение в Лвов

Сирени за ракетно нападение в Лвов

Градът отново е подложена на руска атака

Сравнението на ситуациите с Донбас и Чечения, предложено от испанския журналист, не е уместно, смята Захарова. "Това са напълно различни ситуации. Чеченски бойци използваха терористични методи, извършваха терористични атаки в самата Чечения и други региони на Руската федерация".

Захарова обяснява, че Русия редовно обръщала внимание на западните страни "към години геноцид над населението на югоизточните райони на Украйна ... масовото нарушаване на правата на рускоезичното население в страната, на политиката на насилствена украинизация, унищожаване на руската култура и пренаписване на историята".

"Те обаче не искаха да ни послушат. Имаше шанс за мирно разрешаване на вътрешноукраинския конфликт. Това е последователното прилагане на пакета от мерки от Минск. Киев обаче отказа да тръгне по този път, а западните страни не направиха нищо, за да го предотвратят. Саботажът от страна на Украйна на Минските споразумения, неприкрито желание на нейното ръководство да реши конфликта в Донбас със сила, включително използването на оръжия, оборудване и други средства, предоставени от страните от НАТО, ни принудиха да предприемем тези стъпки", завърши Захарова.

Невзоров: Тази война превръща Русия в световно Чикатило

Невзоров: Тази война превръща Русия в световно Чикатило

Всякакъв изход на войната с Украйна ще бъде поражение за Русия