Британският министър на отбраната Бен Уолъс подчерта в сряда, че е "немислимо" Обединеното кралство да не подкрепи Финландия и Швеция, в случай че Русия ги нападне, съобщават "Гардиън", "Ройтерс" и "Дейли мейл".

"И без голямо официално споразумение ние сме европейски държави, които споделят едни и същи ценности и имат дълбока дълга история", каза той по време на съвместна пресконференция с финландския министър на отбраната Анти Кайконен. Той също така потвърди, че Финландия и Швеция са свободни да избират дали искат да се присъединят към НАТО или не на фона на опасенията, които се появиха, след като Русия нападна Украйна.

Уолъс коментира, че съюзите между европейските държави "ни правят по-безопасни". "Мисля ли, че ако Финландия не се присъедини към НАТО, Великобритания няма да дойде да помогне? Не. Великобритания винаги ще бъде тук, в скандинавските страни, за да бъде част от вас, да ви помага, да ви подкрепя. Немислимо е Великобритания да не окаже подкрепа на Финландия или Швеция, ако някога бъдат атакувани."

"Изглежда значителна част от британското население така или иначе произлиза от викингите, така че имаме тази културна връзка. Не мога да си представя момент, в който не бихме дошли да подкрепим Финландия и Швеция, независимо къде са с дебата за НАТО или къде са със споразуменията."

Германия подкрепя Швеция и Финландия за НАТО

Германия подкрепя Швеция и Финландия за НАТО

Никой не може да предположи, че Русия няма да нападне други страни, предупреждава Шолц