Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че никой не може да предположи, че Русия няма да нападне други страни и Германия ще подкрепи Финландия и Швеция, ако решат да се присъединят към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Ако тези две държави решат, че трябва да се присъединят към Алианса, тогава те могат да разчитат на нашата подкрепа, подчерта той в изявление.

Днес стана ясно, че Финландия ще реши дали да кандидатства за членство в НАТО на 12 май.

По-рано Съединените щати също обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни кандидатстват за членство

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, вече предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

В началото на април стана ясно, че правителствата на Финландия и Швеция са заявили желание да се присъединят към НАТО още през лятото поради заплашителното впечатление, което оставя в двете държави руската военна инвазия в Украйна.

Швеция обяви, че ще кандидатства за присъединяване към Алианса през юни. Впоследствие стана ясно, че двете страни се готвят да обявят едновременно през май, че искат да се присъединят към НАТО.

Проучване на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва