Държавният секретар Антъни Блинкън каза в четвъртък, че Съединените щати ще "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

"Ние, разбира се, очакваме от тях да вземат това решение. Ако те решат това, ние силно ще го подкрепим", каза той по време на изслушване в Камарата на представителите, съобщи The Hill.

Блинкън не може да предостави времева линия, но отбеляза, че тя е "в процес на много активно разглеждане от двете страни".

Швеция и Финландия изразиха интерес да се присъединят към НАТО след началото на войната в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сигнализира в четвъртък, че Швеция и Финландия ще бъдат добре дошли в алианса.

"Това е тяхно решение", каза шефът на НАТО, според Асошиейтед прес. "Но ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат горещо приветствани и очаквам този процес да върви бързо."

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни кандидатстват за членство

Правителството на Швеция не планира да провежда референдум, ако неговият парламент реши да продължи с молба към членството в НАТО. Това заяви вчера премиерът Магдалена Андершон. Тя отсече, че референдумът е "лоша идея".

"Не мисля, че това е въпрос, който е подходящ за референдум, каза тя пред репортери. Има много информация за националната сигурност, която е поверителна, важни въпроси, които не могат да бъдат обсъждани."

Шведският парламент преразглежда политиката за сигурност с доклад, който се очаква в средата на май. Отделно, собствената партия на Андершон, социалдемократите, обмисля дали да оттегли възраженията си срещу членството в НАТО.

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Очаква се това да стане в средата на месец май