Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на 12 май, съобщи късно в неделя финландският вестник Iltalehti, позовавайки се на анонимни правителствени източници, предава Ройтерс.

Решението за присъединяване ще бъде взето в две стъпки на този ден, като финландският президент Саули Ниинисто следва първо да обяви одобрението си скандинавската страна да се присъедини към Алианса, а след него парламентарни групи ще дадат одобрението си за кандидатурата, пише изданието. Ройтерс засега не може да потвърди подробностите, предоставени от Iltalehti

Нахлуването на Русия в Украйна промени нагласите за неутралитет на Финландия и Швеция и ги накара да се откажат от убеждението, битуващо там от десетилетия, че мирът се поддържа най-добре, като не се заема открито ничия страна.

САЩ подкрепят Швеция и Финландия за членство в НАТО

САЩ подкрепят Швеция и Финландия за членство в НАТО

Швеция и Финландия изразиха интерес да се присъединят към НАТО след началото на войната в Украйна

Съгласно финландската конституция президентът ръководи външната политика и политиката на сигурност на Финландия в сътрудничество с правителството.

Решението ще бъде потвърдено на среща между президента и ключовите министри в правителството след първоначалните съобщения на президента и парламента, пише изданието.

Русия, с която Финландия има обща граница в протежение на 1300 км и история на конфликти отпреди 1945 г., предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя анклав на Балтийско море - Калининградска област, ако Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Припомняме, че Русия няколко пъти предупреди Финландия и Швеция, че вижда рискове от присъединяването им.

"Засилената напоследък активност на НАТО в Арктика предизвиква загриженост. Наскоро в северната част на Норвегия се проведе друго мащабно военно учение на Алианса, което според нас не допринася за гарантиране на сигурността в региона", каза за ТАСС Николай Корчунов, върховен посланик на руското външно министерство, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет.

Последните проучвания на общественото мнение във Финландия показаха, че националните нагласи по въпроса са се променили драстично, като подкрепата за присъединяване към НАТО е скочила от 26% през 2021 г. на 60% след инвазията.

Тя за първи път надхвърля прага от 50%, откакто финландският бизнес и политически форум EVA е започнал да събира данни през 1980-те години.

И Финландия казва сбогом на "Газпром"

И Финландия казва сбогом на "Газпром"

Крайният срок е 20 май