На 4-ти май руските военни са провели симулационно учение за изстрелване на мобилна балистична ракета "Искандер", снабдена с ядрена бойна глава. Учението е проведено в анклава Калининград, разположен на брега на Балтийско море между Полша и Литва.

Въпреки че не е ясно дали Русия е разположила ядрени оръжия в Калининград, там има склад за ядрени оръжия, а от 2018 г. е разположена и ракета "Искандер", която може да носи както тактически, така и конвенционални бойни глави.

Съобщението бе направено на 70-ия ден от военните действия на Москва в Украйна.

Руските сили тренираха единични и многократни удари по цели, имитиращи пускови установки на ракетни системи, летища, защитена инфраструктура, военно оборудване и командни пунктове на имитиращ враг, се казва в изявлението, цитирано от AFP.

След извършване на "електронния старт" военнослужещите са извършили маневра за промяна на позицията си, за да избегнат "евентуален ответен удар", допълва министерството на отбраната.

Бойните единици също така са отработили "действия в условия на радиационно и химическо замърсяване".

След неотдавнашните заявки на Швеция и Финландия, че ще се присъединят към НАТО, Русия предупреди, че като мярка за защита ще разположи ядрени оръжия в Балтийско море.

Според наблюдатели през последните дни руската държавна телевизия се опитва да направи употребата на ядрени оръжия приемлива за обществеността.

"От две седмици слушаме от телевизионните екрани, че ядрените шахти трябва да бъдат отворени", заяви вчера руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов, цитиран от Der Standard.

"Дойче веле" пък разказва, че в предаване руската държавна телевизия е разиграла симулация на ядрена атака -  с графика е демонстрирано за колко време ракета, изстреляна от Калининград, може да достигне до големите столици в Европа. Според показаното на руската ядрена бойна глава ще са ѝ необходими 106 секунди, за да достигне Берлин, 200 секунди - до Париж и 202 секунди - до Лондон.

Рогозин: "Сармат" гарантира сигурността на Русия през следващите 30-40 години

Рогозин: "Сармат" гарантира сигурността на Русия през следващите 30-40 години

Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) била безсилна срещу ракетите

Припомняме, в края на април месец Русия демонстрира първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" от космодрума Плесецк в Архангелска област. То бе лично похвалено от руския президент Владимир Путин. По-късно бе обявено и че Русия приема на въоръжение ракетите не по-късно от есента на тази година, а те ще гарантират сигурността й за следващите 40 години. 

Военното министерство на САЩ коментира пуска лаконично със съобщението, че са били уведомени.