Швеция и Финландия не са дали одобрение за репатрирането на 33 души, поискани от Турция за предполагаеми връзки с групировки, считани от Анкара за терористични. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на турските държавни медии.

Отказът на двете скандинавски страни идва, след като Анкара се противопостави на присъединяването им към НАТО.

Турция твърди, че издирваните лица са имали връзки с бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) или мюсюлманския духовник Фетхулах Гюллен, когото Анкара обвинява в организиране на опит за преврат през 2016 г.

Двете страни отхвърлиха 19 искания и оставиха пет без отговор, съобщи държавната телевизия TRT Haber, позовавайки се на Министерството на правосъдието.

Турция обясни защо не иска Швеция и Финландия в НАТО

Турция обясни защо не иска Швеция и Финландия в НАТО

Двете страни оказвали "неприемлива и възмутителна" подкрепа на ПКК

Други девет искания пък все още се разглеждат.

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Турция обясни, че не иска Швеция и Финландия в НАТО заради "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която двете страни оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция.

По-рано днес стана ясно, че Швеция ще изпрати дипломати в Турция, за да се опита да преодолее възраженията на Анкара срещу плана й за присъединяване към НАТО.

Турция против членство на Швеция и Финландия в НАТО

Турция против членство на Швеция и Финландия в НАТО

По думи на Ердоган двете страни са "дом на много терористични организации"