Швеция ще изпрати дипломати в Турция, за да се опита да преодолее възраженията на Анкара срещу плана й за присъединяване към НАТО. Това обяви министърът на отбраната Петер Хултквист, цитиран от "Ройтерс".

Вчера управляващите в Швеция социалдемократи се отказаха от 73-годишната си опозиция за членство в Алианса и се надяват на бързо присъединяване. С този ход страната загърбва десетилетия на необвързаност с военни съюзи след руската инвазия в Украйна.

Вчера Финландия също потвърди, че ще кандидатства за присъединяване към НАТО.

Въпреки това Турция изненада съюзниците си от НАТО, заявявайки, че не гледа положително на изявленията на Финландия и Швеция.

Анкара обясни, че не иска Швеция и Финландия в НАТО заради "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която двете страни оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Русия: Присъединяването на Швеция и Финландия е грешка с дългосрочни последствия

Русия: Присъединяването на Швеция и Финландия е грешка с дългосрочни последствия

Не трябва да си правят илюзии, че Русия просто ще се примири с тяхното решение

"Ще изпратим дипломатическа делегация, която да проведе дискусия с Турция, за да видим как това може да бъде разрешено и за какво всъщност става дума", заяви шведският министър на отбраната пред телевизия SVT.

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Германия готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

Германия готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

Берлин предприема стъпки по процедурата за бърза ратификация

Уверен съм, че ще можем да отговорим на опасенията на Турция по начин, който не забавя членството, заяви вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Хълтквист посочи, че днес шведският парламент ще проведе дебат по молбата за членство на страната. На практика обаче той ще бъде формален, тъй като вече има голямо мнозинство, подкрепящо кандидатурата.

Правителството ще вземе официалното решение за кандидатстване по-късно през деня.