Москва ще предприеме необходимите мерки за осигуряване на своята сигурност и отбрана в случай, че Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, заяви пред ТАСС в четвъртък руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

"Ясно е, че имаме граница с Финландия - 1300 км. Това ще означава радикална промяна във военно-политическата обстановка и е ясно, че ще бъдем принудени да предприемем мерки за осигуряване на нашата сигурност и отбрана, които считаме необходимо, това е алфата и омегата на военното развитие", каза той, отговаряйки на въпрос за възможността Русия да разположи ядрени оръжия в Балтийския регион.

"При сегашните условия не съм готов да кажа дали (влизането на Швеция и Финландия в НАТО) е реално или не. Неутралният статут на тези държави в продължение на десетилетия гарантира много високо ниво на тяхната сигурност и като цяло сигурност в този регион, който беше регион на мир и сътрудничество и най-важното беше много надеждна платформа за изграждане на добросъседски отношения с нас".

До няколко седмици Финландия решава за НАТО

До няколко седмици Финландия решава за НАТО

Повечето финландци не искаха да се присъединят към НАТО, но последните проучвания показват промяна в мнението

По думите му, неутралният статут ни най-малко не им попречи да се приближат към Европейския съюз и след това да станат негови членове. "Въз основа на рационални съображения и фундаментални интереси на народите, живеещи в Северна Европа, трябва да се запази сегашното положение. В противен случай това сериозно ще влоши ситуацията във военната сфера и ще доведе до най-нежеланите последици, които трябва да бъдат избегнати".

Отговаряйки на въпрос за контактите на Москва с Хелзинки и Стокхолм във връзка с обсъждането в тези страни на възможността за присъединяване към НАТО, Грушко добави, че "винаги се поддържат дипломатически контакти, има посолства". "Но Швеция и Финландия се присъединиха към санкциите, те участват в антируската кампания, започната на Запад, това е реалността днес", заключи той.

По-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще укрепи западните си граници, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, и след това "вече няма да се говори за неядрения статут в Балтика".

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва