Швеция предприе важни стъпки, за да отговори на исканията на Турция за одобрение на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това обави генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на посещение в скандинавската страна, съобщава "Ройтерс".

"Приветствам това, че Швеция вече започна да променя своето законодателство за борба с тероризма и ще гарантира, че правната рамка за износ на оръжие ще отразява бъдещия статут на страна членка на НАТО с нови ангажименти към съюзниците", изтъкна той по време на пресконференция с шведският премиер Магдалена Андершон.

Това са две важни стъпки за справяне с опасенията на Турция, посочи той.

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Швеция ще търси конструктивен прогрес в разговорите с Турция

Швеция ще търси конструктивен прогрес в разговорите с Турция

Страната се надява да постигне напредък пред срещата в Мадрид в края на юни

Възраженията изненадаха финландските, шведските и много представители на НАТО и помрачиха перспективите за бърз напредък в кандидатурите за членство на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец.

Правителството на Швеция оцеля при вот на недоверие с помощта на депутат, чиито искания за подкрепа на кюрдите в Северна Сирия могат да усложнят опитите на Стокхолм за присъединяване към НАТО, чиито членове трябва да одобрят единодушно всяко ново присъединяване.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган  настоя шведският премиер Магдалена Андершон да освободи министъра на отбраната Петер Холквист. Искането му бе предизвикано от изказване на Холквист на празненство преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния вече задържан лидер Абдула Йоджалан.

Анкара също обвини шведските власти за спиране на износа на оръжие за Турция през 2019 г., когато страната започна военна операция в Северна Сирия.

Ердоган остава на позицията си за Финландия и Швеция

Ердоган остава на позицията си за Финландия и Швеция

Той заяви, че ще "говори с Русия и Украйна"