Швеция ще се стреми да постигне конструктивен напредък в преговорите с Турция по възраженията на Анкара относно кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО, каза в петък външният министър на страната Ан Линде, цитирана от Ройтерс.

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Възраженията изненадаха финландските, шведските и много представители на НАТО и помрачиха перспективите за бърз напредък в кандидатурите за членство на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец. 

"Нашето кандидатсване получи широка подкрепа сред членовете на НАТО", каза тя в външнополитическа декларация в шведския парламент. "Нашата амбиция е в конструктивен дух да постигнем напредък по въпросите, които Турция повдигна."

Малък напредък в разговорите между Турция, Финландия и Швеция

Малък напредък в разговорите между Турция, Финландия и Швеция

Не ясно кога ще продължат тези контакти

Линде добави, че не трябва да има съмнения, че Швеция застава заедно със съюзниците си срещу тероризма.

Правителството на Швеция оцеля при вот на недоверие с помощта на депутат, чиито искания за подкрепа на кюрдите в Северна Сирия могат да усложнят опитите на Стокхолм за присъединяване към НАТО, чиито членове трябва да одобрят единодушно всяко ново присъединяване.

Шведският премиер Магдалена Андершон трябва да освободи министъра на отбраната Петер Холквист. За това настоява турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Юроактив", позовавайки се на в. "Експресен".

Искането на Ердоган е предизвикано от изказване на Холквист на празненство преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния вече задържан лидер Абдула Йоджалан.

Анкара също обвини шведските власти за спиране на износа на оръжие за Турция през 2019 г., когато страната започна военна операция в Северна Сирия.

Въпреки че не спомена директно на Турция, Линде каза, че членството на Швеция в НАТО може да "промени условията за износ на оръжие в рамките на нашата национална регулаторна рамка".

Ердоган остава на позицията си за Финландия и Швеция

Ердоган остава на позицията си за Финландия и Швеция

Той заяви, че ще "говори с Русия и Украйна"