Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че разговорите в Турция миналата седмица с финландска и шведска делегации не са били на "очакваното ниво" и Анкара не може да каже "да" на "поддържащи тероризма" страни, за да влезнат в НАТО, съобщи турската държавна телевизия TRT Haber , цитирана от Reuters.

Турция възрази срещу присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса на НАТО, блокирайки споразумение, което би позволило историческо разширяване на фона на руската инвазия в Украйна. Последните коментари на Ердоган показват, че неговото противопоставяне продължава.

"Докато Тайип Ердоган е глава на Република Турция, ние определено не можем да кажем "да" на страните, които подкрепят влизането на тероризма в НАТО", каза той пред репортери при завръщането си от пътуване до Азербайджан в събота.

По-рано два източника казаха на Ройтерс, че преговорите в сряда са постигнали малък напредък и не е ясно кога ще се проведат допълнителни дискусии. Всички 30 членки на НАТО трябва да одобрят плановете за разширяване на западния алианс.

Турция оспори кандидатурите на Швеция и Финландия с мотива, че те укриват лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и други, които смята за терористи, и защото спряха износа на оръжие за Анкара през 2019 г.

"Те не са честни или искрени. Не можем да повторим грешката, допусната в миналото по отношение на държави, които приемат и хранят такива терористи в НАТО, което е организация за сигурност", каза той.

Швеция и Финландия заявиха, че осъждат тероризма и приветстваха възможността за координация с Анкара.

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Това щяло да стане преди края на юни

Ердоган каза също, че Турция иска да види край на войната между Русия и Украйна възможно най-скоро, но че ситуацията става все по-негативна всеки ден.

"В понеделник ще имам телефонни разговори както с Русия, така и с Украйна. Ще продължим да насърчаваме страните да използват канали за диалог и дипломация", каза той.

В Кремъл потвърдиха предстоящото провеждане на телефонен разговор между президентите на Русия и Турция.

"Ханделсблат": Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

"Ханделсблат": Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

Турският президент преговаря за коридор за износ на селскостопански продукти с Русия и Украйна