Шведският премиер Магдалена Андершон трябва да освободи министъра на отбраната Петер Холквист. За това настоява турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Юроактив", позовавайки се на в. "Експресен".

Искането на Ердоган е предизвикано от изказване на Холквист на празненство преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния вече задържан лидер Абдула Йоджалан.

През 2011 г. Холквист - по това време депутат от социалдемократите - е присъствал на парти в Народния дом в Борленге по случай 33-ата годишнина от учредяването на ПКК.

Тогава той е посочил, че присъства на събитието, защото иска да защити кюрдите. Холквист е искал да заяви подкрепа за кюрдската партия на мира и демокрацията (BDP), която оттогава е преименувана на Демократическа партия на регионите, в усилията й кюрдският език да бъде признат като официален в Турция.

Ердоган: Швеция и Финландия трябва да спрат да подкрепят ПКК

Ердоган: Швеция и Финландия трябва да спрат да подкрепят ПКК

Ердоган убеждава Столтенберг, че опасенията за сигурността на Турция са справедливи

"Казах, че кюрдите трябва да бъдат уважавани като народ, че е погрешно да се преследват тези, които са членове на BDP, че е погрешно да се задържат хора и да се отказва на кюрдите да използват своя език в официален контекст", обясни той тогава.

"Подкрепата за BDP е мирно решение на конфликта, който подкрепям. Не подкрепям насилието или терора. Да отидеш на среща и да кажеш тези неща, не е проблем", подчерта Холквист и добави, че "мирното решение на кюрдския въпрос е най-важното нещо и демокрацията се зачита".

Турция иска Холквист да бъде отстранен като министър на отбраната, посочва източник на "Експресен", уточнявайки, че въпросът вече е бил повдигнат между представителите на правителствата на Швеция и Турция.

Новината идва в момент, когато Турция настоява Швеция да изпълни редица условия, за да одобри кандидатурата й за НАТО. Сред тях е и искането Стокхолм да прекъсне всички връзки с борещата се с "Ислямска държава" кюрдска милиция YPG, тъй като Анкара я счита за въоръжено крило на ПКК.

Швеция отхвърля обвинението, че въоръжава терористи

Швеция отхвърля обвинението, че въоръжава терористи

Представители на Швеция и Финландия се срещат днес с турски официални лица