финландияВъв Финландия днес се провеждат избори, като се очаква новият парламент на страната да е силно ориентиран надясно с помощта на придобилите голяма популярност националисти, предаде АП.

Последните проучвания преди вота в 5,4-милионната скандинавска страна показват, че националистите от „Истински Фини" ще заемат четвърто място с 15,4% от гласовете, а „Националната коалиция" ще е на първо място с 21,2%.

Управляващата „Центристка партия" ще води битка със социалдемократите за второто място, като и за двете политически сили се очакват между 18 и 19% от бюлетините.

Икономическите проблеми в Евросъюза станаха една от ключовите теми в хода на предизборната кампания, заедно с опасенията, че Финландия ще се затруднява в бъдеще да изплаща пенсии на застаряващото население и да отделя пари за социални разходи и за интегриране на имигрантите.

Вероятно „Истински Фини" няма да влязат в следващото коалиционно правителство, но партията ще има своята роля в сериозното наклоняване на парламента надясно чрез разпространяването на антиевропейска реторика.

Политическата сила, която спечели едва 4,1% от гласовете през 2007г. придоби голяма популярност благодарение на харизматичния си лидер Тимо Соини, който е и евродепутат. Той заяви, че партията му няма да се коалира с тези, които приемат увеличаването на гаранциите на заемите за закъсалите страни в Еврозоната.

„Истински Фини" отнеха най-много гласове от социалдемократите, които се видяха принудени значително да направят посланията си откровено евроскептични.