Предложението на финландското правителство за временно отхвърляне на мигранти, пристигащи през границата на страната с Русия, може да бъде прието от парламента, ако бъдат направени някои поправки. Това реши днес влиятелна парламентарна комисия, съобщава "Ройтерс".

Изявлението на председателя на конституционната комисия на финландския парламент проправя пътя спорното предложение да бъде одобрено на пленарно гласуване по-късно.

През май правителството на Финландия представи законодателство, което позволява на граничните служители да попречат на мигрантите, пристигащи през дългата гориста граница с Русия, да търсят убежище в страната.

То обаче призна, че законът би бил в противоречие с ангажиментите на страната по отношение на правата на човека.

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Проектозаконът може да е в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека

Въпреки че законът явно противоречи на принципите, включени в международните споразумения за правата на човека, той все пак е оправдан като временен извънреден закон при тези обстоятелства, заяви председателят на комисията Хейки Вестман на пресконференция.

За да бъде прието законодателството, то трябва да бъде придружено от процедура, която дава възможност на отхвърлените да обжалват решението, добави Вестман, който принадлежи към управляващата Национална коалиционна партия.

Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да спре нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и обвини Москва, че използва миграцията като оръжие срещу нея и Европейския съюз - твърдение, което Кремъл отрича.

През 2023 г. Финландия разгневи Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се присъедини към НАТО в отговор на нахлуването на руските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за отбрана със Съединените щати.

Финландия дели 1340-километрова граница с Русия.

Законопроектът ще позволи на граничните власти да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без използване на сила. Той обаче няма да се прилага за деца и хора с увреждания, чиито молби за убежище Финландия ще продължи да приема.

Новият мигрантски маршрут през Финландия - хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Новият мигрантски маршрут през Финландия - хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Какво се случва на най-дългата граница на Европейския съюз с Русия