Ограниченията за използването на оръжия от Украйна бяха наложени главно от държавите, които прехвърлиха ракетни оръжия с голям обсег, докато Финландия не прехвърли такива оръжия и следователно не наложи никакви ограничения. Това заяви финландският министър на отбраната Анти Хаканен, съобщава Yle.

Финландия не е съобщила публично какви оръжия е прехвърлила на Украйна, отбелязва Yle. Вестникът потърси НАТО за коментар. Представител на алианса заяви, че възможните условия за използване на оръжия варират в зависимост от страната, а позицията на блока е, че Украйна има право на самозащита, включително правото да нанася удари по руски военни обекти извън територията си.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Юка Копра също заяви, че няма ограничения от страна на Финландия: "Доколкото ми е известно, Финландия не е поставяла такива ограничения и Украйна би трябвало да има право да използва тези оръжия и срещу военни обекти на руска територия."

Въпросите на Yle бяха свързани с думите на бъдещия командир на естонските отбранителни сили генерал Андрус Мерило. По време на интервюто той нарече грешка ограниченията, предвиждащи използването на западни оръжия само на украинска територия. "Това е напълно легитимна отбранителна борба, която води Украйна. Уставът на ООН позволява атакуването на военни цели през сухопътните граници", подчерта естонският генерал.

Президентът на Финландия: Няма да има западно военно присъствие в Украйна

Президентът на Финландия: Няма да има западно военно присъствие в Украйна

Според него в Париж са обсъждани материалните нужди на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да не използва западни оръжия срещу цели в Русия. "Украйна няма възможност, няма право и никога няма да използва оръжията на своите партньори на територии, различни от временно окупираната украинска територия", заяви политикът в края на февруари. През март миналата година той отбеляза, че Киев "не се интересува от руската земя", като уточни, че има предвид границите на Украйна от 1991 г.

"От началото на конфликта САЩ със сигурност не са насърчавали Украйна да нанася удари извън границите си. Ние ясно заявихме това", заявиха от Белия дом.