Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex заяви днес, че ще изпрати повече свои служители във Финландия следващата седмица, съобщава "Ройтерс". Скандинавската страна се стреми да ограничи броя на търсещите убежище, идващи през Русия.

Хелзинки обвини Москва, че е насочила около 700 мигранти към общата им границата през последните две седмици от държави като Йемен, Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия и Сирия. Кремъл отхвърли това обвинение. Финландското правителство обяви в изявление вчера, че от петък сутринта ще затвори всички свои гранични пунктове с Русия, с изключение на един.

Първоначално мерките ще бъдат в сила за един месец.

Според изявление на Frontex агенцията ще разположи във Финландия 50 служители на граничната охрана и друг персонал, заедно с оборудване като патрулни коли, за да подсили контролните дейности.

Норвегия също готова да затвори границата си с Русия

Норвегия също готова да затвори границата си с Русия

Такава мярка вече въведе Финландия

Министърът на вътрешните работи на Финландия Мари Рантанен изтъкна, че страната ще увеличи регистрирането на пристигащите, като създаде центрове за събиране на снимки, пръстови отпечатъци и друга информация за самоличност. "Това се прави от съображения за сигурност, защото не знаем кой ще пресече границата", каза Рантанен в публикация в Twitter (X).

По-рано тази седмица Финландия заяви, че е поискала 60 служители на Frontex в допълнение към 10, които вече са разположени в страната.

Frontex съобщи, че ще изпрати първа група служители на 29 ноември, включително такива за наблюдение на границите, помощ при регистриране на мигранти, експерти по документи и преводачи. Основните права "на всички хора" ще бъдат зачитани и поддържани. "Агенцията е напълно наясно с хуманитарния аспект на този сценарий, особено като се имат предвид суровите метеорологични условия и неподготвеността на хората, пристигащи на финландската граница", добави Frontex.

Песков: Финландия избра пътя на конфронтацията с Русия

Песков: Финландия избра пътя на конфронтацията с Русия

Той определи решението за затваряне на гранични пунктове като огромна грешка