Финландия подготвя нов пакет от помощ за Украйна за защита на критични инфраструктурни съоръжения.

"Защитата на критичните инфраструктурни съоръжения и осигуряването на безопасността на хората през есенно-зимния период вече са приоритетни задачи. И в тази област можем да разчитаме на подкрепата на Финландия. Според министър Рантанен вече се формират нови пакети за помощ".

Това съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко в Telegram след среща с министъра на вътрешните работи Мари Рантанен във Вилнюс, съобщава "Укринформ".

Министърът добави, че помощта на Финландия е насочена най-вече към укрепване на способностите на украинските спасители. Така, според Клименко, Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна е получила девет специализирани автомобила от финландски колеги само тази седмица.

Освен това, добави министърът, страните се договориха за организирането на обучение на финландските спасители.

"Колегите са впечатлени от работата на украинските спешни работници по време на пълномащабно нахлуване и искат да възприемат придобития практически опит", пише Клименко.

Финландия дава на Украйна още 94 млн. евро военна помощ

Финландия дава на Украйна още 94 млн. евро военна помощ

Това ще бъде 18-та доставка на военна техника в Украйна.

По-рано, президентът на Финландия Саули Ниинистьо, въз основа на предложение на правителството, одобри решението за предоставяне на 19-ия пакет военна помощ на Украйна на стойност 95 милиона евро.

Също така страната въведе и редица мерки срещу руснаците. Сред тях са забрана влизането на леки автомобили, регистрирани в Русия и конфискация на имоти на руснаци за неплащане на данъци и такси.