Много руски собственици на апартаменти и ваканционни домове във Финландия изпитват затруднения да платят разходите за поддръжка и данъците си поради банковите и платежните санкции на Европейския съюз срещу Русия за нахлуването й в Украйна миналата година.

Финландският министър на правосъдието Леена Мери каза в понеделник, че неплатените сметки за поддръжка и разходи създават проблеми във финландските етажни собствености, където собствениците на жилища споделят отговорност за съвместни разходи.

Изгонването на руските собственици заради неплатени сметки в момента не е законно, но ако може да им бъде връчено официално уведомление със заплаха за конфискация, каза Мери. Сега финландското правителство планира да облекчи правилата си за уведомленията.

"Не можем да останем в този вид вечна безизходица в тези случаи, само защото не можем да връчим определено известие, доставено по официални канали", каза Мери пред финландската обществена телевизия YLE.

Мери каза, че електронно уведомяване ще бъде достатъчно, след като правилата се променят, но не предостави други подробности за плановете на Финландия.

Руското външно министерство разкритикува в четвъртък плана на финландското правителство за ускоряване на конфискацията на притежавани от Русия недвижими имоти във Финландия, като предупреди скандинавската страна за контрамерки.

Русия каза, че Финландия "пренебрегва върховенството на закона" с плановете си.

"Няма да оставим без подходящ отговор подобни действия на така наречената цивилизована финландска държава", каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Финландия също така търси начини да поеме контрола над най-голямата зала за спорт и събития в Хелзинки, която беше затворена от миналата година поради санкции срещу нейните собственици - руски милиардери.

Финландия забранява влизането на леки автомобили, регистрирани в Русия

Финландия забранява влизането на леки автомобили, регистрирани в Русия

Забраната на Финландия следва подобни мерки от Литва, Латвия и Естония.