Финландия отчете нарастване на броя на търсещите убежище мигранти от трети страни, пристигащи през граничните пунктове от Русия, и обяви планове за предприемане на мерки за справяне със ситуацията, предава Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи на Финландия, Мари Рантанен, съобщи във вторник, че е отчетено значително увеличение на търсещите убежище за кратко време и обвини руските власти в промяна на практиките си, позволяваща пътуване до Финландия без необходимите документи, което според финландските закони представлява незаконно влизане.

Според финландската гранична служба, около 60 търсещи убежище са пристигнали от Русия от рано сутринта в понеделник. Това е контраст с общо 91 души, пристигнали без необходимите документи за периода от 1 август до 12 ноември. Министерството на вътрешните работи на Финландия обмисля предложения, които биха могли да включват ограничаване на граничния трафик или затваряне на някои пропускателни пунктове.

Финландия, която е член на НАТО, споделя 1340 километра граница с Русия. Тази граница служи и като външна граница на Европейския съюз.

Финландия се готви да конфискува имоти на руснаци за неплащане на данъци и такси

Финландия се готви да конфискува имоти на руснаци за неплащане на данъци и такси

Заради санкциите обаче те не могат да ги платят по банков път