Министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен изрази надежда, че Турция бързо ще ратифицира членството на страната му в НАТО, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че Хелзинки ще обмисли предоставянето на разрешения за износ на оръжие за Анкара за всеки отделен случай.

След среща с турския си колега Хулуси Акар в турската столица Кайконен поясни, че не е в състояние да предвиди кога Турция ще ратифицира молбата за членство на Финландия в НАТО.

Водещ политик от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието обаче отбеляза, че страната "не бърза" да ратифицира кандидатурите на Швеция и Финландия за влизане в Алианса и че ратификацията зависи от това кога ще изпълнят исканията на Анкара.

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Турци - дългогодишна страна членка на военния съюз, обаче отказа да подкрепи искането им, докато не бъдат изпълнени определени нейни изисквания, включително по-твърда позиция срещу кюрдските бойци и премахване на забраната за продажба на оръжия.

Турция зове Финландия да вдигне оръжейното ембарго

Турция зове Финландия да вдигне оръжейното ембарго

Това би отворило пътя на страната към членство в НАТО

меморандума за разбирателство, подписан в Мадрид, е записано, че няма оръжейно ембарго на Турция и това е състоянието на нещата в момента. Ние вземаме решения за всеки отделен случай", посочи Кайконен.

По-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Финландия трябва да вдигне оръжейното ембарго, наложено на Турция, като условие за осигуряване на подкрепата на страната.

"Имаше някои дискусии с финландската индустрия относно износа от Финландия за Турция. Има някои предварителни разговори. Бих казал, че в близко бъдеще би било възможно да имаме известен износ", посочи той.

Ердоган отново заплаши, че няма да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Ердоган отново заплаши, че няма да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Турция следи дали обещанията се спазват, предупреди президентът

Кайконен подчерта, че Финландия предпочита да се присъедини към НАТО заедно с Швеция, а не "сама".

Нашата ясна цел е да се присъединим към НАТО ръка за ръка с Швеция и мисля, че това би било най-добре и за Алианса, заяви той.

В отговор на кандидатурите на двете страни за членство в НАТО Акиф Чагатай Килич, ръководител на комисията по външни работи на турския парламент, уточни, че "всичко зависи от Финландия и Швеция - когато те отговорят на нашите очаквания, ние ще изпълним задължението си за ратификация. Те имат нашата дума".

НАТО взема решенията си с консенсус, което означава, че двете северни държави трябва да получат одобрението на всичките 30 държави членки на Алианса.

Турция остава единствената страна, която се противопоставя на членството им, въпреки че Унгария също все още не го е ратифицирала.