Финландия трябва да вдигне оръжейното ембарго на Анкара като условие за осигуряване на подкрепа от Турция за кандидатурата й за членство в НАТО. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Финландия и Швеция поискаха да се присъединят към НАТО тази година след нахлуването на Русия в Украйна, но дългогодишната членка Турция отказа да подкрепи молбата им, докато не бъдат изпълнени редица искания, включително заемане на по-твърда позиция срещу кюрдските бойци и премахване на забраната за оръжия продажби.

Швеция вдигна ембаргото през септември, но Финландия не последва примера.

Важно е, че министърът на отбраната на Финландия идва в Турция. Все още няма изявление от Финландия, че са вдигнали оръжейното ембарго срещу нас. Очакваме такова изявление от тях, посочи Чавушоглу.

Анкара обвини скандинавските страни, главно Швеция, че укриват хора, които смята за терористи, включително членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и групата, обвинена в организирането на неуспешния преврат през 2016 г.

Стокхолм и Хелзинки отричат ​​да предоставят убежище на екстремисти, но обещаха да си сътрудничат с Анкара.

НАТО взема решенията си с консенсус, което означава, че двете северни нации изискват одобрението на всичките 30 държави-членки на алианса. Само Турция все още се противопоставя на членството им, въпреки че Унгария също все още не е ратифицирала решението.