Финландия обяви, че ще спре нови разрешителни за износ на оръжие в Саудитска Арабия и ОАЕ, като причина за това обяви убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и ролята на двете страни в тежката хуманитарна криза в Йемен, съобщава "Франс прес".

Спирането на продажбите от страна на Финландия следва по-ранните решения на Дания, Норвегия и Германия за спиране за момента на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия във връзка с убийството и заради участието на кралството във войната в Йемен, която остави 14 млн. души да гладуват, както показват данните на ООН.

"Ситуацията в Йемен се крие зад това решение, но разбира се (убийството на Кашоги) беше част от цялостната обосновка", коментира финландският премиер Юха Сипила.

ООН призова за прекратяване на войната в Йемен заради гладуващите

ООН призова за прекратяване на войната в Йемен заради гладуващите

Световната хранителна програма предупреди за пореден път, че милиони страдат

Оглавявана от Саудитска Арабия коалиция извършва въздушни удари в Йемен от 2015 г. насам. Разследващи на ООН обвиниха Саудитска Арабия, ОАЕ и останалите арабски държави в коалицията за евентуални военни престъпления, включително убийството на хиляди цивилни граждани, изтезаването на задържани и набирането на деца за войници.

През септември сайтът News Now Finland разкри видео доказателства, че произведени във Финландия бронирани автомобили, някои снабдени с тежки руски оръжия, са били използвани от сили на ОАЕ в западната част на Йемен, където се водят едни от най-ожесточените боеве във войната.

Финландия твърдеше, че целият износ на оръжие в региона е бил в съответствие с правилата на Европейския съюз.

Спасяват от глад 14 млн. йеменци

Спасяват от глад 14 млн. йеменци

Световната хранителна програма изпраща допълнителни помощи

Финландският износ на оръжие за Саудитска Арабия е възлизал на 5,3 млн. евро през 2017 г., което е значително по-малко от продажбите през 2014 г., които са възлизали на 51,4 млн. евро.

Сипила определи ситуацията в Йемен като "катастрофална".

"Всички съществуващи разрешителни за продажба на оръжие (в региона) са стари и при тези обстоятелства абсолютно не бихме могли да предоставим нови", посочи премиерът на Финландия.

За разлика от Финландия, спирането на продажбите на оръжие от страна на Германия - обявено през октомври - включва отнемане на съществуващите разрешителни за продажба на оръжия на Саудитска Арабия.

Тогава Берлин призова страните от ЕС да го последват, предизвиквайки отрицателен отговор от френския президент Еманюел Макрон.

В понеделник Германия реши да забрани на 18 саудитски граждани да влизат на нейна територия и в Шенгенското пространство заради тяхната предполагаема връзка с убийството на Джамал Кашоги.