Пристигащите без основателни причини руски граждани във Финландия ще бъдат връщани в Русия, дори ако страната откаже да ги приеме. Това е заявил министърът на вътрешните работи на Финландия Мари Рантанен, цитирана от Yle.

Тази позиция идва като част от спорен проектозакон за сигурността на границите за предотвратяване на инструментализираната миграция през източната граница на Финландия. Във вторник той бе представен в парламента. 

Тя не уточни как това ще се реализира на практика.

Предложеното законодателство ще спре молбите за убежище на границата на Финландия по време на неговото прилагане. Изключения са направени за особено уязвими лица като деца, хора с увреждания и лица, изправени пред заплаха от смъртно наказание или изтезания в родните си страни.

Финландия зове ЕС за общи мерки срещу наплива на мигранти от Русия

Финландия зове ЕС за общи мерки срещу наплива на мигранти от Русия

Хелзинки поставя национална сигурност и тази на ЕС на първо място

Припомняме, че по-рано тази седмица Финландия настоя Европейският съюз (ЕС) да намери общи мерки за предотвратяване на "инструментализираната миграция", т.е. наплива на мигранти, пристигащи от Русия без валидни документи за пътуване. Това заяви министър-председателят на страната Петери Орпо.

Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да спре нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и обвини Москва, че използва миграцията като оръжие срещу нея и Европейския съюз - твърдение, което Кремъл отрича.

Някои мигранти обаче продължават да пристигат в скандинавската страна. По тази причина днес финландското правителство внесе в парламента предложение, което ще позволи на граничните служители да връщат търсещи убежище, които се опитват да влязат в страната от Русия.

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Проектозаконът може да е в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека