Русия е предлагала на САЩ "размяна" на Венецуела срещу Украйна, показва стенограмата от показанията на Фиона Хил по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде агенция "Униан".

Хил, която е бивш старши директор по въпросите на Европа и Евразия към Съвета за национална сигурност на САЩ, свидетелства в Конгреса, че Москва е търсила решаване на "украинския въпрос" за сметка на Венецуела.

По думите й, Съветът за национална сигурност й е възложил да предаде на руската страна, че подобни договорки са неприемливи.

Фиона Хил посочва, че задкулисните събития по отношение на Украйна са започнали да се формират в американската политика по време на размириците във Венецуела.

Демократите с първа стенограма по импийчмънта на Тръмп

Демократите с първа стенограма по импийчмънта на Тръмп

Показанията са дадени от бившия посланик в Украйна Мари Йованович и бившия съветник на държавния секретар Майкъл Маккинли

"В този конкретен момент руснаците дадоха много ясен сигнал, че искат някаква странна договорка за "размяна" на Венецуела срещу Украйна. С други думи, ако искаме... да държим Русия по-далече от своя дом (тя вече беше изпратила служители на спецчастите, за охрана на венецуелското правителство и предотвратяване на американска военна намеса), то Русия същевременно имаше своя версия на събитията:.. един вид, вие самите сте в нашия двор (Украйна - б.р.)." - се казва още в показанията на Хил.

Предложената сделка от Русия американската страна да позволи на Кремъл да се разпорежда в Украйна срещу изтегляне на руснаците от Венецуела обаче е била отхвърлена.

Като намек за подобна сделка бяха възприети изявленията на бившия съветник на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън, който през пролетта на тази година разви тезата за прилагане на доктрината "Монро" - т. е. възприемането на Северна и Южна Америка като стратегически интерес на САЩ и оттегляне от Европа.

Болтън също проговори за Доктрината "Монро" във Венецуела

Болтън също проговори за Доктрината "Монро" във Венецуела

САЩ не бива да допуска диктат на Русия и Китай във Венецуела

Фиона Хил беше изслушана в Конгреса на 14 октомври в рамките на разследването за импийчмънт. Стенограмата от нейните показания беше публикувана за свободен достъп на 8 ноември.

Напомняме, на 31 октомври Камарата на представителите гласува да се даде публичност на свидетелските показания по разследването за импийчмънт.

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Заплитане на казуса с разговора със Зеленски