Левият победител в изборите в Словакия Роберт Фицо ще получи мандат в понеделник, за да започне преговори за управляваща коалиция, след като насочи партията си към изборна победа през уикенда с обещания да спре военната помощ за Украйна.

Фицо проведе кампанията си с реторика, която би изместила Словакия, членка на Европейския съюз и НАТО, близо до Унгария като страни от ЕС, които оспорват консенсусната подкрепа на блока за Украйна срещу Русия. Но фактът, че Фицо ще се нуждае от други партии, за да формира коалиция, може да предотврати всеки рязък завой в политиката.

Фицо каза в понеделник, че е получил две седмици от президента, за да преговаря за коалиционно правителство.

"Договорихме се за двуседмичен срок, който ще имам на разположение, за да съставя правителство", каза Фицо пред репортери след среща с президента Зузана Чапутова. "Няма да е лесен процес, но ние ще направим всичко възможно за създаването на правителство.

"Идните дни ще бъдат време на политически преговори, особено между политическите партии, но също и между мен и лидерите на партиите", каза в изявление Чапутова, либерал, която има напрегнати отношения с Фицо.

"В същото време следващите няколко дни ще покажат кои партии ще успеят да намерят мнозинство в парламента, за да подкрепят своята коалиция.

Проруският Фицо и неговата партия "Посока" - социална демокрация спечелиха близо 23% от гласовете в събота, пред либералния претендент Прогресивна Словакия с 18%.

Очаква се Фицо да се обърне към "Глас", по-проевропейска партия, която се отдели от "Посока" през 2020 г., и най-вероятно към проруската Словашка национална партия, която спечели 5,6% от гласовете, за да формира мажоритарна коалиция.

"Глас", водена от бившия колега на Фицо и премиер Питър Пелегрини, може да упражни умерено влияние в правителство, водено от "Посока", или да подкрепи потенциална коалиция, водена от "Посока", ако преговорите с "Глас" се провалят.

Въпреки че стана все по-антизападен като опозиция, анализаторите казват, че Фицо може да бъде прагматичен, както се вижда, когато като премиер той поведе Словакия в еврозоната и избегна големи сблъсъци със съюзници.

Фицо каза, че ще прекрати военните доставки от армейските складове за Украйна, която има малка граница със Словакия на запад, и че изпращането на повече оръжия е удължило войната, започната от инвазията на Русия през февруари 2022 г.

Обещанието на Фицо обаче може да има ограничено практическо въздействие, тъй като според анализатори Словакия вече е предоставила голяма част от това, което може да отдели.

В неделя той повтори, че подкрепя хуманитарна помощ и помощта за възстановяване на Украйна, но не и военна, и призова за мирни преговори - линия, подобна на тази на унгарския премиер Виктор Орбан, но отхвърлена от Украйна и нейните западни съюзници, които казват, че това само ще насърчи Русия.

В кампанията си Фицо също призова за по-твърди действия срещу нарастващата нелегална миграция и ограничаване на скока на разходите за живот. В неделя той каза, че словаците имат по-големи проблеми от Украйна.

Водено от Фицо правителство би сигнализирало за по-нататъшно отдалечаване на Централна Европа от политическия либерализъм, което ще се засили, ако управляващата консервативна националистическа партия в Полша "Право и справедливост" спечели преизбирането по-късно този месец.

Следващото словашко правителство също трябва да се справи с растящия бюджетен дефицит, което прави продължаващото финансиране от ЕС критично, което според анализаторите може да мотивира Фицо да ограничи всякакви спорове с Брюксел.

Пелегрини каза пред репортери в неделя, че с "Глас" в управляваща коалиция избирателите не трябва да се тревожат за значителна промяна във външната политика на Словакия.

"Ще направим всичко, за да не се случи нищо драматично", каза той.

Шефът на британското МО убеден, че подкрепата от САЩ и Полша за Украйна ще продължи

Шефът на британското МО убеден, че подкрепата от САЩ и Полша за Украйна ще продължи

Въпреки вътрешния натиск