Франция разработва нови атомни подводници от трето поколение, които могат да носят балистични ракети. Те ще влязат в експлоатация от френския боен флота през 2036 година. Това съобщи министърът на френските въоръжени сили Флоранс Парли в интервю за вестник "Фигаро".

"Залогът е висок, защото говорим за ядрено възпиране - огромно постижение на Франция, - каза тя. - Първата атомна подводница от трето поколение ще бъде доставен през 2035 г. и през 2036 г. ще бъде приета на въоръжение.

Планира изграждането на четири подводници, които ще бъдат доставени с интервал от пет години. Всяка от тях ще може да носи 16 ядрени глави.

Сегашните подводници са въведени в експлоатация през 80-те и 90-те години на миналия ХХ в. и ще служат до 2050 г. Новото поколение ще бъде в експлоатация до 2090 година.

Новите подводници ще получат част от технологиите, използвани в новото поколение атомни подводници от клас Баракуда, първата от които ще влезе в експлоатация във френския флот тази година.

"Подводниците от трето поколение ще получат нови технологии, които сегашните не разполагат. Ще бъдат по-малко видими и по-тихи. Naval Group и TechnicAtome ще бъдат основните изпълнители", каза Флоранс Парли. Военният министър на Франция добави, че целият проект ще струва милиарди евро .

Френският флот вече е въоръжен с четири подводници от клас Triomphant. Първата подводница със същото име стартира през 1989 г. и влезе в експлоатация през 1997 г., а последната - Le Terrible - влезе в експлоатация през 2010 г. Те носят 16 балистични ракети M51, всяка от които може да носи до 10 ядрени бойни глави.