Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, заяви, че не е заинтересована да стане новият лидер на НАТО, тъй като алиансът търси наследник на Йенс Столтенберг, предава "Асошиейтед Прес".

Фон дер Лайен, 64-годишен дясноцентристки политик от Германия, беше министър на отбраната на страната си от 2013 до 2019 г. Тя се появи като изненадващ кандидат да оглави изпълнителната власт на Европейския съюз, редовно участва в спекулации за това кой може да бъде следващият лидер на НАТО. Официални лица и експерти предполагат, че е време жена да поеме кормилото за първи път.

Лидерите на страните-членки на НАТО трябва да изберат нов ръководител на срещата във Вилнюс на 11-12 юли. Фон дер Лайен е участвала в спекулации като потенциален кандидат за ръководител на НАТО, но тя категорично отхвърли възможността в интервю за германски телевизионен оператор.

"Със сигурност не съм на разположение за това", отговори тя. "Мисля, че НАТО е страхотен пакт и ако не съществуваше, трябваше да бъде създаден. Много, много ми хареса да работя в НАТО като министър на отбраната, но със сигурност не съм готов за тази работа. Моето място е в Европа."

Фон дер Лайен не коментира дали ще се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия и планира да вземе решение по този въпрос по-късно през годината.

Датският премиер след срещата с Байдън: Не съм кандидат за шеф на НАТО

Датският премиер след срещата с Байдън: Не съм кандидат за шеф на НАТО

След като името ѝ бе спрягано за фаворит