Политическа кампания на правителството на Унгария, която подигра ръководителя на Европейската комисия и сина на финансиста Джордж Сорос, е "пропаганда, дълбоко опетнена от антисемитизъм", каза в сряда говорител на фондацията на Сорос.

Говорител на унгарското правителство каза, че обвиненията, че кампанията е антисемитска, са "безпочвени".

Правителството на националистическия премиер Виктор Орбан издигна в понеделник билбордове, усмиващи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като за първи път я превърна в лична мишена в политическа кампания.

Билбордовете, част от кампанията на Орбан за европейските парламентарни избори през 2024 г., изобразяват Фон дер Лайен заедно със сина на Сорос Александър, който председателства неговите фондации "Отворено общество", и гласят: "Нека не танцуваме на техните мелодии".

Джордж Сорос и неговите либерални възгледи бяха вечна мишена на партията на Орбан Фидес през последното десетилетие. Сорос е евреин и централната му роля в пропагандата на Фидес накара някои критици да обвинят партията в антисемитизъм, което тя отрича.

"Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за плащане на политическа пропаганда, която е дълбоко опетнена от антисемитизъм", каза говорител на фондациите "Отворено общество" в отговор на въпроси на Ройтерс.

"Това е изтъркана тактика на унгарското правителство - създаване на неясна и въображаема външна заплаха за отвличане на вниманието на гласоподавателите от истински вътрешни проблеми..."

Орбан каза, че в Унгария има нулева толерантност към антисемитизма, като в същото време многократно описва родения в Унгария Сорос като кукловод, който заговорничи да подкопае неговото управление, включително чрез подкрепа на масовата имиграция.

Премиерът забрани пропалестински митинг в Будапеща след атаката на "Хамас" срещу Израел миналия месец.

"Никога не е ставало дума за самоличността на Джордж Сорос като евреин. Става въпрос за неговата идеология и неговия радикален активизъм. Става дума за неговата решителност да се намесва в политиката в Унгария и други страни в Европа", написа правителственият говорител Золтан Ковач в блога си в сряда, отхвърляйки обвинението в антисемитизъм.

Орбан каза, че Унгария е най-безопасната страна в Европа за евреите поради твърдата позиция на неговото правителство по отношение на нелегалната миграция.

През 2018 г. Централноевропейският университет, основан от Сорос през 1991 г., премести по-голямата част от своите курсове от Унгария във Виена след дълга борба между Сорос и правителството на Орбан.

"Фидес" защитава суверенитета на Унгария със закон

"Фидес" защитава суверенитета на Унгария със закон

Партията е срещу неправомерна политическа намеса от чужди лица или групи