Управляващата партия в Унгария разгневи Брюксел в понеделник, като издигна поредица от билбордове, осмиващи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава "Ройтерс".

Билбордовете, издигнати през нощта, изобразяват Фон дер Лайен заедно с Алекс Сорос, син на либералния финансист с унгарски произход Джордж Сорос, вечна мишена na партията Фидес на Орбан.

Слоганът гласи: "Да не танцуваме по техните мелодии". Сорос е евреин и някои критици разглеждат централната роля, която играе в пропагандата на Фидес, като доказателство за антисемитизъм, което Фидес категорично отрича.

Подобни билбордове, изобразяващи предшественика на Фон дер Лайен Жан-Клод Юнкер заедно с по-възрастния Сорос, получиха упреци от Брюксел през 2019 г. Фидес ги свали, след като основната дясноцентристка група на ЕНП в Европейския парламент заплаши да изключи унгарската партия. Фидес напусна ЕНП две години по-късно.

Орбан, чието правителство се опитва да отблокира милиарди евро от фондовете на ЕС, спрени от Брюксел заради политиките на Фидес, каза в събота, че Унгария "трябва да каже не на настоящия европейски модел, изграден в Брюксел ".

Унгария е страната от ЕС която симпатизира най-много на Русия и е скептична към плановете Украйна да получи зелена светлина за присъединяване към блока, въпрос който се очаква да бъде основната тема на следващата среща на върха през декември.

Орбан изпрати в петък анкета до унгарците, в която пита дали ЕС трябва да отпусне повече средства на Украйна или да й даде членство.

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

ЕС не трябва да започва преговори за членство с държава, която е във война