Повече от две трети от руските танкове, изведени от строя през последните месеци, са били поразени от безпилотни самолети от типа FPV.

Това съобщи американското издание Foreign Policy.

То се позова на служител от НАТО.

През третата година от пълномащабното нахлуване на Русия FPV дроновете станаха почти вездесъщи на бойното поле в Украйна, а по време на тази война пилотите на дронове от двете страни натрупаха доста практически опит.

Дроновете FPV са евтини дронове, струващи около 400 USD и способни да носят до 5 или дори повече килограма експлозиви. Те често носят гранати или самоделни бомби, които понякога се взривяват по време на полет. Такива дронове са оборудвани с доста евтини камери и трудно достигат целите си през нощта или при облачно време.

Роб Лий, старши научен сътрудник в програмата "Евразия" на Института за външнополитически изследвания, заяви пред изданието, че безпилотните самолети FPV са с по-малко от 50 % точност.

Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ

Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ

Само минути след напускането на представители на МААЕ

Например, за унищожаването на един танк може да са необходими десетина или повече безпилотни самолети FPV, каза той.

Според Foreign Policy това е знак за нарастващата зависимост на украинските въоръжени сили от безпилотните самолети, докато Киев все още чака доставки на боеприпаси от САЩ и други западни държави.