Бившият президент на Франция Франсоа Оланд даде интервю за FRANCE 24 и RFI в сряда, около 10 години след началото на операция "Сервал", която прогони въоръжените бунтовници и ислямистките бойци от Северно Мали. Оланд защити резултатите от френските военни операции в региона на Сахел и изрази съжаление от пристигането на наемници от руската паравоенна група "Вагнер".

Десет години след началото на френската операция "Сервал" през януари 2013 г., която беше последвана от по-широката операция "Бархан" в целия регион Сахел, френските войски напуснаха Мали. Бившият президент Франсоа Оланд заяви, че е натъжен от факта, че руските наемници от групата "Вагнер" "са успели да убедят част от населението [на Мали], че ще го защитят по-добре" от джихадистите, отколкото Франция.

Франция ликвидира лидер на ДАЕШ в Сахел

Франция ликвидира лидер на ДАЕШ в Сахел

Това съобщи френският президент Еманюел Макрон

"Те (Вагнер) са неоколониалистите", каза бившият държавен глава на Франция.

Оланд заяви, че групата "Вагнер" не е успяла да направи Мали по-сигурно. След пристигането на наемниците ситуацията със сигурността е "по-лоша", каза той и добави, че джихадистите са разширили нападенията си в южната и централната част на Мали, където преди не са присъствали.

Бившият френски лидер защити и изтеглянето на друга френска операция в Африка: в Централноафриканската република в края на 2016 г. Изправен пред продължаващата заплаха от страна на бунтовнически групировки, президентът Фаустин-Аршан Туадера повика наемниците на Вагнер. "Дали присъствието на Франция щеше да го разубеди? Не съм сигурен", каза Оланд.

Той добави, че съдбата на една страна се определя от нейното правителство.

След смъртта на президента на Чад Идрис Деби през април 2021 г. френският президент Еманюел Макрон отиде в Нджамена, за да подкрепи преходното правителство, ръководено от генерал Махамат Деби, син на убития президент. Осемнадесет месеца по-късно демонстрациите срещу опита му да остане на власт бяха посрещнати със смъртоносни репресии, при които през октомври загинаха най-малко 50 души.

Франция помага за "обезглавяването" на терористите в Сахел, обяви Макрон

Франция помага за "обезглавяването" на терористите в Сахел, обяви Макрон

Ние ангажираме нашите сили с цел обезглавяване на тези организации

Чад остава партньор в усилията срещу разпространението на джихадизма в региона - заяви Оланд. Това обаче не може да оправдае толерирането на "много сериозни нарушения на правата на човека, включително срещу противници на режима", добави той.