Френските власти са задържали седем италиански граждани, които са се укривали, след като бяха осъдени по обвинения в тероризъм в родината си за престъпления, извършени през 1970-те и 1980-те години. Това съобщиха от президентството на Франция, цитирани от "Франс прес".

В ход е издирване на трима други италианци, уточниха от президентството в изявление.

Елисейският дворец отбеляза, че решението за задържане на 10-те бивши членове на "Червените бригади", от общо около 200 души, издирвани от Италия, е в съответствие с дългогодишната френска политика за предоставяне на убежище само на онези, които не са осъдени за убийство.

Италия се връща към Оловните години – тероризъм на фашисти и крайнолеви

Италия се връща към Оловните години – тероризъм на фашисти и крайнолеви

Съобщава се за сблъсъци между фашисти и леви активисти

Френските власти не дадоха подробности за арестуваните, които включват петима мъже и две жени.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви пред радио "Франс Интер", че сега френският съд трябва да реши дали тези хора ще бъдат екстрадирани в Италия.

Италия беше призовала президента Еманюел Макрон да екстрадира крайнолевите партизани, които се укриват във Франция от десетилетия, за да избегнат хвърлянето им в затвора.

Стотици хора бяха убити при бомбени атентати, убийства и улични войни от противникови крайнодесни и крайнолеви екстремистки фракции по време на период на социални и политически сътресения от края на 1960-те до началото на 1980-те години, известни като Години на олово.

"Червените бригади" бяха най-известните и са обвинени за стотици убийства, включително отвличането и убийството на лидера на християндемократите и бившия премиер Алдо Моро през 1978 г.

Ирен Терел, адвокат на петима от седемте задържани, осъди "неописуемото предателство от страна на Франция".

"Тези хора живеят под френска закрила от 1980-те години, те започнаха нов живот тук, известен на всички, заедно с децата и внуците си", настоя Терел.

Сред арестуваните е 66-годишната Марина Петрела, чиято планирана екстрадиция в Италия е спряна през 2008 г. от тогавашния президент Никола Саркози по здравословни причини.

През 1980-те години бившият президент Франсоа Митеран предложи на левите радикали защита от екстрадиция, след като избягаха във Франция, при условие че се откажат от насилието и не са обвинени в кръвопролитие.

Така наречената "доктрина на Митеран" предизвиква напрежение между Франция и Италия в продължение на десетилетия.

Френското президентство заяви, че Макрон все още поддържа "доктрината на Митеран", но че арестите и екстрадициите са част от опитите за разрешаване на дългогодишното напрежение.

"Франция, също засегната от тероризма, разбира абсолютната необходимост от осигуряване на справедливост за жертвите", се казва в изявлението.

"С този трансфер, това също е част от абсолютната необходимост да се изгради Европа на справедливостта, в която взаимното доверие трябва да бъде в центъра", изтъкнаха още от Елисейския дворец. 

По-късно италианското правителство приветства задържането във Франция на седемте бивши членове "Червените бригади", като отбеляза, че болката от престъпленията им все още остава.

Премиерът Марио Драги приветства решението на Франция да действа по искане на Италия срещу "отговорните за много тежки терористични престъпления, които оставиха рана, която все още е отворена".

Той каза, че споменът за техните "варварски действия" остава много жив в Италия.

Външният министър Луиджи Ди Майо добави: "Тези бивши членове на бригадата бяха обвинени и осъдени в Италия за терористични актове, свързани с кървавите събития от 1970-те и 1980-те години."

Това, че са били задържани сега, показва, че "човек не може да избяга от отговорностите си, от нанесената болка и причинената вреда", каза той.