Френските разузнавателни служби са предупредили американските за терористичните атаки от 11 септември 2001 г. осем месеца преди това.

Френското разузнаване е излязло с информация, че международната терористична мрежа "Ал Кайда" планира да отвлече американски самолет, предаде АП, позовавайки се на вестник „Лю монд".

Вестникът цитира бележка, изготвена от външното разузнаване с дата 5 януари 2001. В нея се казва, че Осама бен Ладен подготвя от месеци план за отвличане на американски самолет.

Документът е бил предаден на началника на бюрото на ЦРУ в Париж.

Според бележката Осама бен Ладен е имал среща в Афганистан през октомври 2000 г., където е било взето решението за разбиването на самолета в двете кули в Световния търговски център.  

Седем са авиокомпаниите, които се визират в бележката като евентуални мишени. Сред  тях са и "Америкън еърлайнз" и "Юнайтед еърлайнз", авиокомпаниите, чиято собственост бяха самолетите, с които бяха извършени атентатите на 11 септември.

Вестникът цитира Пиер-Антоан Лоренси, бивш началник в бюрото, според който преди 11 септември 2001г. сведенията за отвличане на самолет не са били така съществени, както сега.